Aquest divendres 29 de novembre els alumnes del col·legis La Salle Tarragona i Torreforta es trobaran a les escales de la Catedral de Tarragona per participar en una nova edició de l’Encesa Solidària en favor de la Fundació PROIDE, ONG vinculada als col·legis La Salle. Enguany serà la tretzena trobada. 

A partir de les sis de la tarda una munió de llantions s’encendran per fer palès el compromís i la solidaritat enmig d’un esfereïdor consumisme de la nostra societat. 

Amb la inestimable col·laboració dels estudiants de Batxillerat de l’escola, es durà a terme la il·luminació d’una estrella gegant, com a representació del logotip de La Salle, i també s’oferiran diversos tallers solidaris que estaran animats per les mestres d’Educació Infantil i pels mateixos estudiants del col·legi. 

Enguany la recaptació solidària anirà a parar a Guatemala, en un projecte anomenat Protagonisme social i polític per a l’impuls econòmic de dones rurals Maia Q’eqchi El projecte tindrà incidència directa en dues comunitats de la zona Reina, Uspantán, Quiché, Guatemala. 

Els objectius del projecte d’aquest any són: 

  1. Enfortir l’economia comunitària mitjançant l’exercici dels drets econòmics, polítics, socials i culturals, individuals i col·lectius, amb enfocament de sobirania alimentària i equitat de gènere 
  1. Millorar el nivell educatiu formal de dones i homes joves a Zona Reina 
  1. Formar a dones de les comunitat en producció per al consum familiar i la venda de productes. 
  1. Enfortir les capacitat d’organització i gestió política de les dones indígenes del poble Maia Q’eqchi’ 

El funcionament del projecte consisteix en el següent: en primer lloc, homes i dones de les comunitat de la Zona Reina reben una educació primària en format accelerat entre 2 i 3 tardes a la setmana. L’objectiu d’aquesta formació és fomentar l’emprenedoria per part de les dones a través del control de part de la producció per al consum familiar i la generació d’excedents. 

Aquests mateixos grups, participen també en tallers agrícoles enfocats al processament i comercialització d’uns excedents que produiran elles mateixes o en comunitat. 

Es beneficien d’aquest projecte més d’un centenar de persones de les comunitat indígenes de la Zona Reina. La majoria de les persones beneficiàries són dones indígenes i també participen en el projecte organitzacions locals, consells comunitaris i, de manera indirecta, el global de la comunitat.